Margitsziget futás – Tedd vagy ne tedd, avagy etikett a futópályán

Margitsziget futásMint az élet minden területének, a Margitsziget futás során is léteznek alapvető illemszabályok. Mindegy, hogy egyedül vagy társaságban indulsz futni, vannak bizonyos íratlan szabályok, melyeket be kell tartanod.

Futás alatt nem csak a sporttársaidra, hanem a többi emberre is oda kell figyelned, hisz ők másra számítanak, mikor hirtelen bevágsz eléjük vagy épp megelőzöd őket.

Ebben a cikkben a legfontosabb íratlan szabályokat gyűjtöttük össze, melyeket nem árt betartanod, hogy mindinkább be tudj illeszkedni a futók egyre növekvő táborába.Ha teheted, köszönj a többieknek!

Egyesek úgy vélik, hogy a futóknak minden körülmények közt üdvözölniük kell a másikat, hiszen a futók összetartanak, így egyértelmű, hogy köszöntik egymást.

Ha te is ezt vallod, biztos, hogy nem futottál még csúcsidőben a Margitszigeten – ha ekkor mindenkinek köszönnél, biztos, hogy nem maradna elég levegőd ahhoz, hogy valamilyen sportteljesítményt is felmutathass.

De ha valahol kint vagy a természetben, vagy egy olyan helyen, ahol nincs ilyen zsúfoltság, jóleső érzés a másiknak, ha köszönsz, de elég akár csak egy mosollyal vagy fejbiccentéssel mutatnod a másiknak, hogy egy közösséget alkottok.A menetiránnyal megegyezően fuss!

Sokak által vitatott kérdés, hogy a Margitszigeten vajon nagy illetlenség-e szemben futni a futásiránnyal. Az eredeti menetirányt a Margit hídtól elindulva az óramutatóval ellentétesen haladva az Árpád híd felé kapjuk, de ma már annyian futnak az ellenkező irányba, hogy nehéz eldönteni, melyik is a helyes.

Mindenesetre ha valakivel szembefutsz, húzódj a rekortán szélére, hogy lássa, hogy nem akarod őt akadályozni.Mindig jobbra tarts!

Mindegy, milyen gyors vagy (vagy mennyire tartod magad gyorsnak), mindig lesznek nálad gyorsabbak. Gondolj csak a mozgólépcsőre – ahogy ott is a jobb oldal felé húzódsz, futás közben is jobboldalon haladj, hogy ne akadályoztasd azt, aki meg szeretne előzni téged.

Ha pedig azt hallod, hogy “balról” vagy “pálya”, ne sértődj meg, egyszerűen húzódj ki a pálya szélére. Könnyen megeshet, hogy pár méterrel arrébb majd te is ezt fogod mondani az előtted haladóknak.Ne dobáld el a szemetet!

Sem verseny, sem edzés közben ne dobáld el a szemetedet. Ha hosszú futás során be kell dobnod egy energiaszeletet vagy egy gélt, a csomagolását a következő szemetesig tartsd magadnál!

Verseny közben pedig a frissítőpontokon elhelyezett kukákat használd – gondolj arra, hogy a szervezőknek mekkora munka egy verseny után az útvonal mentén összetakarítani a szemetet, ne nehezítsd meg az ő dolgukat sem.Ha közúton visz az utad…

…mindig haladj a menetiránnyal szemben, sötétedés idején pedig nagyon fontos a jó láthatóság. Ha látod, hogy egymást előzgetik az autók, ne kockáztass, húzódj inkább le.

Ha a járdán mész, mindig tartsd be a KRESZ szabályokat, csak a lámpa zöld jelzésein menj át, csak azért ne rohanj át a piros lámpán, hogy meglegyen a jó tempód.Kutyás futás

Ha magaddal viszed négylábú társadat, használj kutyáknak fejlesztett futó hámot és olyan pórázt, amit a derekadra tudsz kötni, vagy ne hagyd őt messzire elkószálni magadtól, fogd rövid pórázra. Figyelj, hogy futó társaidat ne akadályozza a kutyád.Orrfújás, köpködés.. na igen

A téma még a futók közt is megosztó – van, aki azt véli, hogy nem is számít igazi futónak az, aki nem köpi vagy fújja fölös testnedveit bele a világba, mások pedig egyszerűen undorítónak tartják. Igaz, hogy a versenyeken ez tényleg elvesztegetett idő.

De ha már az orrfújásnak ezt a módozatát választod vagy megszabadulnál a szádban felgyűlt anyagtól, kérlek, nagyon figyelj arra, hogy senki se legyen eközben mögötted vagy melletted.Toalett kérdés, vagy mi…

Bár sok futó úgy gondolja, hogy az egész világ egy nagy vécé, lehetőleg próbáld meg ne az út közelében elvégezni a dolgodat. Nagyobb futóversenyeken bizonyos időközönként direkt e célból felállított mobil vécék vannak, próbáld meg inkább azokat használni.Ha terepen futsz, tartsd tiszteletben a természetet!

Ne zajongj és ne tépd le a virágokat, leveleket, ne törd le a gallyakat. Ha találkozol állatokkal, ne feledd, hogy ők vannak otthon, térj ki az útjukból.

Ne légy goromba, ne szólj be másoknak! Ha pedig valaki neked tenne megjegyzést, ne figyelj rá oda, inkább sprintelj egy nagyot.Versenyek illemszabályai

Az utóbbi pár évben nem csak a hobbifutás népszerűsége, de a különféle futóversenyeké is jelentősen megnőtt, s ez egyre csak növekszik. Vannak bizonyos szabályok, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy csak a jó emlékek maradjanak meg a futótársak fejében.Ne késs!

Saját érdeked is, hogy legalább fél órával a rajt előtt megérkezz, hiszen így rendesen be tudsz melegíteni, buzdíthatod ismerőseidet és a ruhatár vagy a vécé előtti sorban állás is nyugodtabb lesz – valamint arra is van időd, hogy átgondold, miért is neveztél erre a versenyre.Teljesítményedhez igazodó rajtzóna.

Egy nagy létszámú futóversenynél nagyon fontos, hogy a nevezésnél ne mondj nagyot, amikor megkérdezik a sebességedet és a becsült befutási idődet.

Ez alapján osztanak be téged a hozzád illő rajtzónába. Ennek nagy előnye, hogy ha a jó zónából rajtolsz, nem fogod elfutni a verseny elejét és a tőled gyorsabbak pedig nem sodornak el téged.

Ha tudod, hogy több mint két óra alatt futod a félmaratoni távot, ne állj be a másfél órás szintidejű zónába, mert ezzel kellemetlenséget okozol magadnak és nekik is egyaránt.Frissítés.

Tudjuk, hogy ki vagy tikkadva, de ne állj meg az asztal elejénél – éppen azért olyan hosszú az az asztal, hogy mindenki odaférjen. Így megelőzheted a fölösleges lökdösődést, és hidd el, ha egy picit várnod kell, akkor is hamar sorra fogsz kerülni.Engedd el a gyorsabbakat!

Akárcsak edzés közben, itt se tartsd fel a többieket. Sőt, ha jó fej akarsz lenni, még buzdíthatod is őket. Nem számít ha lassú vagy. Az viszont már számít, ha nem vagy tekintettel társaidra.

Ha csak a móka kedvéért indultok, ne fussatok kettőnél többen egymás mellett, hiszen akkor akadályoztatnátok a többieket.Ne csalj!

Sajnos még mindig vannak olyanok, akik képesek egy szalag vagy egy érem miatt csalni egy adott távon, hogy tudják a szintidejüket tartani, bármennyire is sportszerűtlen ez a tettük. Hidd el, nem ér annyit az egész, hogy kockára tedd a becsületedet.

Fontosabb, hogy verseny után is tükörbe tudj nézni, ráadásul a társaid megbélyegzésétől sem kell tartanod, ha tisztességes vagy.Csalásnak számít az is, ha olyan ember fut egy versenyen, akinek nincs érvényes nevezése. Ha az illetőt ismered, figyelmeztesd és kérd meg, hogy amíg a verseny tart, addig máshol keressen futóterepet magának.

Ha szeretsz futás közben zenét hallgatni…

…azt csakis úgy tedd, hogy emellett érzékelhesd a külvilágot. Meg kell hallanod, ha meg szeretnének előzni, vagy egy gépjármű, neadjisten, mentő érkezik. Jó ötlet ilyenkor, ha csak az egyik füledbe helyezed a fülhallgatót.