Utazz BKV hajó járattal a Margitszigetre!

bkv hajó margitsziget

Mi sem kellemesebb mint hajóval érkezni a Margitszigetre! A Margitszigeti bkv hajó megálló közel sem új keletű, ennek ellenére rengetegen nem is tudnak róla, pedig rövid, ám mégis hatalmas élmény, főleg először.Mit kell tudni róla?

A budapesti D12-es jelzésű dunai hajójárat a Rómaifürdő és a Kopaszi-gát – BudaPart kikötő között közlekedik.

Egyes menetek a Népfürdő utcánál, a Margitszigeten, a Jászai Mari térnél vagy a Boráros térnél végállomásoznak. A járatot a Budapesti Közlekedési Zrt. üzemelteti.

Április 28-tól új kikötővel gazdagodott a D12-es hajójárat vonala: a Margitsziget Szabadtéri Színpad és Víztorony megállóhely a sziget Pesthez közelebb eső oldalán található.

Az új kikötőt óránként egyszer érintik azok a hajójáratok, amelyeknek dél felől közlekedve Margitsziget a végállomásuk.Március közepén életbe lép a tavaszi hajómenetrend

Életbe lép a fővárosi hajójáratok tavaszi menetrendje 2019. március 15-től. Hétvégente is járnak a hajók, így minden nap, akár kora este is lehet hajózni a belvárosból a Kopaszi-gát és a Rómaifürdő felé.

A hajók a belvárosban továbbra is félóránként indulnak, emellett változatlanul jár a munkanapokon reggeli időszakban D2-es átkelőjárat a Duna két partja, a Batthyány tér és a Kossuth Lajos tér között.

A bkv hajójáratok tavaszi menetrendje szerint munkanapokon napközben az óránként induló D12-es hajójárattal lehet utazni a Kopaszi-gát–BudaPart és a Rómaifürdő felé is. A belvárosi Duna-szakaszon a D2-es járat teszi sűrűbbé a hajóforgalmat, amely a reggeli csúcsidőszakban a Kossuth Lajos tér és a Batthyány tér kikötő között biztosít átkelési lehetőséget.

Ez után napközben kora estig pedig a Kossuth Lajos tér és a Petőfi tér kikötő között jár. Ezáltal a belvárosi szakaszon félóránként indul egy-egy bkv hajójárat.Hétvégén a D12-es bkv hajóval lehet utazni, amely a Kopaszi-gát–BudaPart és a Rómaifürdő felé is 60 percenként indul. Szombat-vasárnap a belvárosi szakaszon a Petőfi tér és a Margitsziget között közlekedő hajók biztosítják a 30 perces járatsűrűséget.

A bkv hajó járatok tavaszi menetrendje már elérhető a BKK honlapján. A munkanapi menetrend ezen a linken, a hétvégi menetrend pedig ezen a linken.

Utazásukat megtervezhetik a BKK FUTÁR alkalmazással is, amely valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az útvonalat utazásuk megtervezéséhez. Emellett az egyes hajók pillanatnyi közlekedési helyzetét is megmutatja.A bkv hajó közlekedés fontos szerepe a Duna belvárosi szakaszán történő rövid távú utazás, továbbá a Duna két partja közötti átkelési lehetőség segítése.

Emellett a főváros turisztikai életének is egyik fontos elemévé vált. A BKK célja, hogy hajójáratait egyre fokozottabban integrálja a fővárosi közösségi közlekedési szolgáltatásba.A BKV hajó járatok története:

A vonalon 2012. július 2-án indult meg a közlekedés.

2016. július 18-ától a bkv hajó közlekedés átszervezése miatt a D13-as hajójárat megszűnt, pótlására a D12-es megáll az Óbudai-sziget és a Margitsziget, Centenáriumi emlékműnél is.

Ezzel párhuzamosan a Boráros térig rövidült és nem érinti a Meder utca, Egyetemváros – A38 és Haller utca kikötőket.2017. április 25-én útvonala a Müpa – Nemzeti Színház kikötőig, majd szeptember 1-jén a Kopaszi-gát – BudaPartig hosszabbodott.

2018. április 28-ától megáll a Margitsziget Szabadtéri Színpad és Víztorony elnevezésű kikötőnél is.Források: BKK és Wikipédia

Érdekességek a Margitszigeten >>